Watertoren Aalsmeer geopend

Open Dag

De watertoren is het meest opvallende gebouw binnen de gemeente Aalsmeer en regelmatig geopend voor bezoekers. Elke tweede en vierde zondag van de maand is de watertoren in Aalsmeer geopend. Behalve tijdens het broedseizoen van de slechtvalken, welke boven op de toren nestelen. Dit geldt alleen voor de beklimming naar boven, de begane grond en eerste verdieping is het gehele jaar toegankelijk. In de maanden juli en augustus is de toren elke zondagmiddag geopend. Kijk op de website voor de precieze openingstijden.

De watertoren is het meest opvallende gebouw binnen de gemeente Aalsmeer. Deze toren, die voor de jaren 90 gebruikt werd als drukverhoger binnen het Aalsmeerse waterleidingstelsel, is gebouwd in Art Deco stijl. Rond het opleveringsjaar (1928) werden meerdere watertorens getekend door architect Hendrik Sangster en Aalsmeer werd toen trotse bezitter van wellicht de mooiste watertoren in Nederland. Mede door de ligging aan de Westeinderplassen is in menig boek over Aalsmeer een grote foto te bewonderen van deze markante toren.

Binnen is de bezoeker gelijk verwonderd over het aparte interieur en wanneer men naar boven klimt is men verbaasd over de twee grote bassins van 460.000 en 530.000 liter inhoud. Nog fraaier wordt het om bovenop de toren naar buiten te gaan en uitzicht te hebben over de Aalsmeerse en verre omgeving. Bij helder weer kijkt men tot IJmuiden en de Utrechtse dom, maar ook bij wat minder zicht blijft het een machtige ervaring om de verte in te kijken.

De watertoren is het meest opvallende gebouw binnen de gemeente Aalsmeer en regelmatig geopend voor bezoekers. Kijk op de website voor de precieze openingstijden. De entree is gratis voor een bezoek aan de begane grond, wil men naar boven klimmen dan is het voor kinderen 1 euro en voor volwassenen 2 euro.

Ook is het mogelijk om met groepen op afspraak de watertoren te bezoeken. U kunt hiervoor contact opnemen met de stichting Watertoren Aalsmeer, het liefst minimaal 48 uur van te voren in verband met het regelen van de benodigde vrijwilligers.

Wanneer?

Dag Van Tot Toelichting