Jachthavens "In het groen"

Aalsmeer kent tientallen jachthavens die in totaal ongeveer 6000 ligplaatsen verschaffen. De meeste jachthavens bevinden zich aan de Uiterweg. Door afname van de teelt hebben diverse kwekers in de afgelopen veertig jaar hun bedrijf omgevormd tot een jachthaven. De kassen zijn loodsen geworden en de akkers zijn vergraven tot aanlegplaatsen. Voor klanten is het fijn om te weten dat hun boot zowel 's zomers als 's winters in Aalsmeer kan blijven. Rekreatiepark Aalsmeer verhuurt ligplaatsen met graslandjes en trekkershutten, ook voor niet-watersporters.

Passantenplaatsen

Verschillende jachthavens bieden naast vaste ligplaatsen ook passantenplaatsen aan. Vaak varen vaste ligplaatshouders in de zomer uit, waardoor er ook in andere jachthavens plaatsen vrijvallen. Het is ook mogelijk om in het centrum van Aalsmeer af te meren aan de Kolenhaven, achter watersportvereniging Nieuwe Meer. Je kunt hier water laden en stroom afnemen en tegen betaling van liggeld ook overnachten.

Eilanden

In de Westeinderplassen liggen honderden eilandjes, veelal particulier bezit. De gemeente Aalsmeer heeft vier openbare eilanden in het plassengebied: Starteiland, Kleine Poelakker, Heerlijkheid en de Akkers van Ravestein.

Nabij de Oosteinderpoel aan de Ringvaart, op ongeveer twee kilometer van de Bosrandbrug, ligt het zogenaamde Recreatiesteunpunt van Stichting de Bovenlanden. Deze plek biedt plaats aan ongeveer tien schepen. Vanaf deze plaats kun je een mooie wandeling maken, een prachtige molen bezichtigen en genieten van de fraaie natuur. Het aangrenzende fiets- en wandelpad maakt deel uit van de lange afstandsroute het Pelgrimspad.

De openbare aanlegplaatsen zijn in eerste instantie bedoeld voor dagrecreatie. Toch mag je gebruik maken van de aanlegplaatsen om in je boot te overnachten. Je mag maximaal 48 uur bij hetzelfde eiland aanleggen. Op de eilanden mag je niet kamperen.

Boodschappensteigers

Voor boodschappen kun je aanleggen bij het Praamplein, voor de deur van de Albert Heijn en in de directe nabijheid van het winkelgebied. Deze aanlegplaatsen zijn goed bereikbaar vanaf de Ringvaart. Kleine boten kunnen via de Brandewijnsloot doorvaren naar de 'Kleine Poel'. Het is ook mogelijk om af te meren aan de Kolenhaven, achter watersportvereniging Nieuwe Meer. Ook deze aanlegplaatsen bevinden zich nabij de winkels. In Aalsmeer-Oost kun je vanaf de Ringvaart aanleggen aan de Pontweg t.h.v. nr. 5. Je kunt twee uur aanleggen bij de boodschappensteigers.